Методичні основи виділення та оцінки екомерів (на прикладі Дністровського каньйону) - Дідух, Я.П.; Розенбліт, Ю.В. (Український ботанічний журнал, 2017)
Проведено аналіз понять та розглянуті основні методичні підходи щодо виділення топологічних одиниць рослинного покриву – екомерів, які представлені діагностичними сигма-синтаксонами. Модельним об'єктом для таких досліджень обрано Дністровський каньйон, місце, де р. Дністер прорізає Товтровий кряж, тому схили долини річки являють складний геоморфологічний комплекс, що розглядається як мезокомбінація. На прикладі Дністровського каньйону виділено сім типів екомерів, встановлено сигма-синтаксони, що характеризують їхню ценотичну специфіку, проведена їхня кількісна оцінка на основі методики синфітоіндикації та оцінена диференціація β-ценорізноманіття за зміною провідних екофакторів. Установлено, що типізація екомерів і набір їхніх ланок залежать від експозиції та крутизни схилів, що визначають зміну показників провідних екофакторів і характеризують унікальність природних комплексів. Проведен анализ понятий и рассмотрены основные методические подходы по выделению топологических единиц растительного покрова – экомеров, которые представлены диагностическими сигма-синтаксонами. Модельным объектом для таких исследований избран Днестровский каньон, место, где р. Днестр прорезает Товтровый кряж, поэтому склоны долины реки представляют сложный геоморфологический комплекс, который рассматривается как мезокомбинация. На примере Днестровского каньона выделено семь типов экомеров, установлены сигма-синтаксоны, характеризующие их ценотическую специфику, проведена их количественная оценка на основе методики синфитоиндикации и оценена дифференциация β-ценоразнообразия по изменению ведущих экофакторов. Установлено, что типизация экомеров и набор их составляющих зависят от экспозиции и крутизны склонов, которые определяют изменение показателей ведущих экофакторов и характеризуют уникальность природных комплексов. An analysis of the terms and basic methodological approaches to determination of topological vegetation units, ecomers, represented as diagnostic sigma-syntaxa, was conducted. The Dnister Canyon was selected as an example for the study. In this area, the Dnister River cuts the Tovtry hills chain, so that slopes of the river valley form a composite geomorphological complex considered as a mesocombination. For the Dnister Canyon, seven types of ecomers and determined sigma-syntaxa, which characterize their coenotic specificity, were revealed. Their quantitative assessment based on the methodology of synphytoindication was made and differentiation of β-coenodiversity in relation to changes of main ecofactors was evaluated. It has been proved that typification of ecomers and a set of their links depend on the exposure and steepness of the slopes that define changes of main ecofactors and characterize landscape uniqueness.