Erysiphe salmonii (Erysiphales, Ascomycota), another East Asian powdery mildew fungus introduced to Ukraine - Heluta, V.P.; Takamatsu, S.; Siahaan, S.A.S. (Український ботанічний журнал, 2017)
Повідомляється, що 2015 р. в Україні (Київ) була зареєстрована борошниста роса на двох видах ясеня – Fraxinus excelsior та F. pennsylvanica (Oleaceae), яка викликалася грибом, що належав до Erysiphe sect. Uncinula. У результаті порівняльного аналізу українських матеріалів з описами уже відомих на ясені E. fraxinicola і E. salmonii та їхніми зразками, зібраними у Східній Азії, гриб було ідентифіковано як E. salmonii. Таке визначення підтверджене результатами молекулярно-філогенетичного аналізу. Це перше повідомлення про реєстрацію даного гриба не тільки в Україні, а й в Європі. Однак при цьому висловлюється припущення, що борошнисторосяний гриб, знайдений на ясені у Білорусі та Росії і наведений як Uncinula fraxini (= E. fraxinicola), міг бути ідентифікований помилково і має належати до E. salmonii. У 2016 р. даний гриб виявлений не тільки в Києві, а й на околиці міста. Його розвиток має ознаки епіфітотії. Отже, не виключено, що E. salmonii належить до інвазійних видів і найближчим часом його слід очікувати в Західній Європі. Сообщается, что в 2015 г. в Украине (Киев) была зарегистрирована мучнистая роса на двух видах ясеня – Fraxinus excelsior и F. pennsylvanica (Oleaceae), которая вызывалась грибом, принадлежащим к Erysiphe sect. Uncinula. В результате сравнительного анализа украинских материалов с описаниями уже известных на ясене E. fraxinicola и E. salmonii и их образцами, собранными в Восточной Азии, гриб был идентифицирован как E. salmonii. Такое его определение подтверждено результатами молекулярно-филогенетического анализа. Это первое сообщение о регистрации данного гриба не только в Украине, но и в Европе. Однако при этом высказывается предположение, что мучнисторосяной гриб, найденный на ясене в Беларуси и России и приведенный как Uncinula fraxini (= E. fraxinicola), мог быть идентифицирован ошибочно и должен принадлежать к E. salmonii. В 2016 г. данный гриб выявлен не только в Киеве, но и в окрестностях города. Его развитие имеет признаки эпифитотии. Таким образом, не исключено, что E. salmonii принадлежит к инвазионным видам и в ближайшее время его следует ожидать в Западной Европе. In 2015, a powdery mildew caused by a fungus belonging to Erysiphe sect. Uncinula was recorded on two species of ash,
Fraxinus excelsior and F. pennsylvanica (Oleaceae), from Ukraine (Kyiv, two localities). Based on the comparative morphological
analysis of Ukrainian specimens with samples of Erysiphe fraxinicola and E. salmonii collected in Japan and the Far East of
Russia, the fungus was identified as E. salmonii. This identification was confirmed using molecular phylogenetic analysis. This is
the first report of E. salmonii not only in Ukraine but also in Europe. It is suggested that the records of E. fraxinicola from Belarus
and Russia could have been misidentified and should be corrected to E. salmonii. In 2016, the fungus was found not only in Kyiv
but also outside the city. The development of the fungus had symptoms of a potential epiphytotic disease. Thus, it may become
invasive in Ukraine and spread to Western Europe in the near future.