Перемагничивание орторомбического нецентроантисимметричного антиферромагнетика DyFeO₃ - Гнатченко, С.Л.; Чижик, А.В.; Ледарев, В.А.; Харченко, Н.Ф. (Физика низких температур, 1995)
Проведены визуальные и магнитооптические исследования процесса перемагничивания нецентроанти симметричного орторомбического антиферромагнетика (АФМ) DyFeO₃ . Энергетическая неэквивалентность коллинеарных АФМ состояний создавалась в наклонном поле Н = (Нх , Ну, Нz) вследствие явления квадра тичного намагничивания. Построена диаграмма АФМ состояний исследуемого кристалла в наклонном поле и определена энергия коэрцитивности АФМ доменных границ Ес = 1,1 * 10² эрг/см³ (Т = 21 К). Вследствие низкой коэрцитивности АФМ доменных границ заметное влияние на процесс перемагничивания АФМ⁺ <> АФМ⁻ в DyFeO₃ оказывают имеющиеся в кристалле упругие напряжения, индуцирующие пье зомагнитный момент. Величина упругих напряжений в исследуемом кристалле, по оценкам, составляла 50-100 кГ/см². Проведено візуальні і магнітооптичні дослідження процесу перемагнічування нецентроантисиметричного орторомбічного антиферомагнетика (АФМ) DyFeO₃ . Енергетична нееквівалентність колінеарних АФМ ста нів створювалась в нахиленому полі Н = (Нх, Ну, Нz) внаслідок явища квадратичного намагнічування. Побудовано діаграму АФМ станів кристала, що досліджувався в нахиленому полі, і визначено енергію коерцитивності АФМ доменних стінок Ес = 1,1 * 10² ерг/см³ (Т = 21 К). Внаслідок низької коерцитивності АФМ доменних стінок пру;кні напруги, які існують в кристалі та індукують п’єзомагнітний момент, помітно впливають на процес перемагнічування АФМ⁺ <> АФМ⁻ в DyFeO₃. Величина пружних напруг в кристалі, що досліджувався, згідно з оцінками, складала 50-100 кГ/см². This paper is concerned with visual and magnetoop tical studies of the reversal of staggered magnetization of the noncentroantisymmetric orthorhombic antiferro- magnet (AFM) DyFeO₃. The energy inequivalence of time inversed AFM states was created in a tilted field H = (Hx, Hy, Hz) due to quadratic magnetization. The diagram of AFM states of the crystal studied in a tilted Held is constructed and the coercive energy of the AFM domain walls is found Ес = 1,1 * 10² erg/cm³ (T = = 21 K. Due to low cocrcivity of the AFM domain walls reversal of magnetization AFM⁺ <> AFM⁻ in DyFeO₃ is appreciably affected by the elastic streses present In the crystal which induce the piezomagnetic moment. The elastic stresses in the cry sin I under study were estimated lo be 50-100 kg/cm².