Вихри в конусной фазе классического квазидвумерного ферромагнетика - Иванов, Б.А.; Шека, Д.Д. (Физика низких температур, 1995)
Развита вихревая феноменология для топологического фазового перехода Березинского— Костерлица— Таулеса в классическом слабоанизотропном гейзенберговском легкоплоскостном ферромагнетике, находя щемся во внешнем магнитном поле, направленном вдоль трудной оси магнетика, в так называемой конусной фазе. Предсказано уменьш ение критической температуры под действием поля. Рассчитана структура стати ческих вихрей во внешнем поле. Показано, что поле по-разному воздействует на противоположно поляризо ванные вихри и существенно влияет на вид компонент динамического структурного фактора магнетика. Розвинуто вихорову феноменологію для топологічного фазового переходу Березінського— Костерліца—
Таулеса у класичному слабкоанізотропному гейзенбергівському легкоплощ инному феромагнетику, який зна
ходиться у зовнішньому магнитному полі, спрямованому вздовж важкої осі магнетика, у так званій конусній
ф азі. Передбачено зменшення критичної температури під впливом поля. Розраховано структуру статичних
вихорів у зовнішньому полі. Показано, що поле по-різному впливає на протилежно поляризовані вихори та
сильно впливає на вигляд компонентів динамічного структурного фактора магнетика. Vortex phenomenology is extended to the topologi
cal Berezinski— Kosterlitz— Thouless phase transition
in the classical weakly anisotropic Heisenberg easy-
plane ferromagnet, which is in m agnetic field, directed
along the h a rd axis of the m agnet, in the so-cafled cone
phase. Diminution of the critical temperature induced
by the Field is predicted. The static vortex structure in
the external field is calculated. The field is shown to
distinguish the properties of opposite polarized vortices
and essentially influence the form of the components of
the dynamic structural factor of the magnetic.