Synathropization of xerothermic grasslands in the Dzia y Grabowieckie (Lublin upland, se Poland) - Cwener, A.; Chmielewski, P. (Український ботанічний журнал, 2012)
Регіон Дзяли Грабовецькі розміщений на Люблінській височині (Південно-Східна Польща).
Протягом 2005—2009 рр. були досліджені 22 локалітети ксеротермічних лук, характерних для
цього регіону. Зауважимо, що синантропні види, які постійно пов'язані з пасовищами, становлять потенційну загрозу для місцевих видів. Наявні в літературі дані використано для
порівняння поширення синантропних видів на ксеротермічних луках у минулому і тепер.
Кількість таких видів скоротилася після припинення їх використання. Деякі археофіти (наприклад, Onobrychis viciifolia, Pastinaca sativa, Cichorium intybus) постійно пов’язані з ксеротермічними луками, проте кенофіти, такі як Robinia pseudoacacia, Solidago gigantea та S. сanadensis,
є потенційною загрозою для ксеротермічних рослинних угруповань. Регион Дзялы Грабовецки расположен на Люблинской возвышенности (Юго-Восточная
Польша). В период 2005—2009 гг. были исследованы 22 местообитания ксеротермических
лугов, характерных для этого региона. Отметим, что синантропные виды, постоянно связанные с пастбищами, представляют потенциальную угрозу для местных видов растений.
Имеющиеся в литературе данные были использованы для сравнения распространения синантропных видов на ксеротермических лугах в прошлом и в настоящее время. Количество
синантропных видов сократилось после прекращения использования лугов. Некоторые археофиты (например, Onobrychis viciifolia, Pastinaca sativa, Cichorium intybus) постоянно связаны с ксеротермическими лугами, однако кенофиты, такие как Robinia pseudoacacia, Solidago
gigantea и S. canadensis, представляют собой потенциальную угрозу для ксеротермических
растительных сообществ.