Bryophytes of the experimental and teaching garden of the faculty of biology and environmental protection, university of Lodz (Poland) - Wolski, G.J.; Stefaniak, A.; Kowalkiewicz, B. (Український ботанічний журнал, 2012)
Мета дослідження — визначення видового складу таксономічного та екологічного різноманіття мохоподібних на обстежуваній території і з’ясування питання щодо їхнього поширення в регіоні. Під час дослідження виявлено 42 види мохів (41 вид — зелені мохи, 1 — печіночник), які належать до 15 родин. Вони становлять 29 % усіх бріофітів, знайдених у м. Лодзь та його околицях. Серед знайдених мохів сім видів, які для цієї території досі не вказувалися. Під час досліджень відзначено п’ять типів місцезростань, покритих мохами, а саме: епігейні, епілітні, епіфітні, епіксильні та водні. Більшість видів (34) були знайдені в епігейних місцях, значно менше — в інших; у водному середовищі — лише один вид. Виявлення великої кількості видів мохів свідчить про те, що в міських парках зростає багато різноманітних бріофітів. Той факт, що знайдено велику кількість видів, не відзначених на цій території дотепер, переконує в тому, що зелені насадження є значним осередком бріологічного різноманіття порівняно з флористично бідними міськими територіями. Цель исследований — определение видового состава, таксономического и экологического разнообразия мохообразных на обследуемой территории и выяснение их распространения в регионе. Во время исследования выявлено 42 вида мхов (41 вид — зеленые мхи, 1 — печеночник), которые относятся к 15 семействам. Эти виды составляют 29 % всех криофитов, отмеченных в г. Лодзь и его окрестностях. Среди найденных мхов семь видов, которые до последнего времени не указывались на данной территории. Во время исследований отмечено пять типов местообитаний, покрытых мхами, а именно: эпигейные, эпилитные, эпифитные, эпиксильные и водные. Большинство видов (34), найденных на исследуемой территории, были отмечены в эпигейных местах, значительно менше — в других местах, в водной среде — только один вид. Большое количество выявленных видов свидетельствует о том, что городские парки характеризуються высоким разнообразием мхов, а также о том, что зеленые насаждения являються существенным очагом бриологического разнообразия в сравнении с флористически бедными городскими территориями.