Інвазійні водні макрофіти України - Дубина, Д.В.; Дзюба, Т.П.; Дворецький, Т.В.; Золотарьова, О.К.; Таран, Н.Ю.; Мосякін, А.С.; Ємельянова, С.М.; Казарінова, Г.О. (Український ботанічний журнал, 2017)
Висвітлені природно-історичні причини та механізми
експансій, а також еколого-ценотичні особливості модельних
адвентивних водних макрофітів: Azolla cristata,
A. filiculoides, Elodea canadensis, E. nuttallii, Vallisneria spiralis,
Egeria densa, Pistia stratiotes, Phragmites altissimus та Zizania
latifolia у водоймах України. Встановлено, що найбільшу
небезпеку для гідротопів на сучасному етапі розвитку
продуктивних сил становлять види Pistia stratiotes
та Egeria densa. Вони мають широку екологічну амплітуду
і високий інвазійний потенціал, що при посиленні антропічного
впливу на водойми у поєднанні зі змінами
кліматичних умов сприятиме їхній експансії у водоймах
України, порушенню їхнього гідрорежиму і, відповідно,
деградації аборигенної рослинності. З'ясований вплив
фітоінвазійних видів на природні компоненти на видовому,
ценотичному й екосистемному рівнях. Обґрунтована
необхідність у рамках Європейської стратегії попередження
і контролю за інвазіями неаборигенних організмів
(European strategy on invasive alien species) створення
цільової комплексної програми з питань оцінки
загроз впливу фітоінвазійних видів на фіторізноманіття
водойм України, запобіжних заходів протидії та запропоновані
пріоритетні напрями для її виконання. Зроблено
попередження з дотримання правил екологічної безпеки
при вирощуванні вищих водних рослин в акваріумній та
басейновій культурах. Освещены естественно-исторические причины и механизмы
экспансий, а также эколого-ценотические особенности
модельных адвентивных водных макрофитов:
Azolla cristata, A. filiculoides, Elodea canadensis, E. nuttallii,
Vallisneria spiralis, Egeria densa, Pistia stratiotes, Phragmites
altissimus и Zizania latifolia в водоемах Украины.
Установлено, что наибольшую опасность для гидротопов
на современном этапе развития производительных
сил составляют виды Pistia stratiotes и Egeria densa. Они
имеют широкую экологическую амплитуду и высокий
инвазионный потенциал, который при усилении
антропического воздействия на водоемы вместе с изменениями
климатических условий будет способствовать
их экспансии в водоемах Украины, нарушению их
гидрорежима и, соответственно, деградации аборигенной
растительности. Установлено влияние фитоинвазионных
видов на природные компоненты на видовом,
ценотическом и экосистемном уровнях. Обоснована
необходимость в рамках Европейской стратегии предупреждения
и контроля за инвазиями неаборигенных
организмов (European strategy on invasive alien species)
создания целевой комплексной программы по вопросам
оценки угроз воздействия фитоинвазионных видов на
фиторазнообразие водоемов Украины, мер противодействия
и предложены приоритетные направления для ее
выполнения. Сделано предупреждение по соблюдению
правил экологической безопасности при выращивании
высших водных растений в аквариумной и бассейновой
культурах. Natural and historical reasons, mechanisms of expansion as well as ecological and coenotic peculiarities of model
alien aquatic macrophytes such as Azolla cristata, A. filiculoides, Elodea canadensis, E. nuttallii, Vallisneria spiralis, Egeria densa,
Pistia stratiotes, Phragmites altissimus and Zizania latifolia in Ukraine’s reservoirs are discussed. It is established that at present
Pistia stratiotes and Egeria densa are the most dangerous for hydrotopes. The mentioned species have wide ecological ranges
and high invasive potential. The increasing human impact on reservoirs combined with climate condition changes will promote
their expansion in the reservoirs of Ukraine and disturbance of hydroregime and, consequently, degradation of native vegetation.
Nature component influence of phytoinvasive species at the specific, coenotic and ecosystem levels has been revealed. Within the
European strategy and necessity of warning and control of invasive alien species (European Strategy on Invasive Alien Species,
2004), a special integral program on threat assessment of phytoinvasive species impact on phytodiversity of Ukraine’s reservoirs
has been drafted. The preventive measures of counteraction and priority directions for its pursuance have been also suggested. As
for abidance of ecological safety rules under growing of higher aquatic plants in aquarium and pool culture, caution must be taken.