Новая колебательная мода звукового типа в монокристаллах Nd(Pr)₂CuO₄ - Филь, Д.В.; Колобов, И.Г.; Филь, В.Д.; Варило, С.Н.; Жигунов, Д.И. (Физика низких температур, 1995)
Измерены скорости звука в монокристаллах системы Nd(Pr)₂CuO₄ вдоль основных кристаллографиче ских направлений и их угловые зависимости в плоскостях типа (100), (110). Для последних обнаружены аномалии, интерпретируемые как результат взаимодействия упругих колебаний с дополнительной плоско стной модой акустического типа. Согласно предлагаемой интерпретации, спектр дополнительной моды имеет двумерный характер, а ее происхождение связано с электронными степенями свободы в CuO₂ плоскостях. Предложена феноменологическая модель для описания спектров акустических мод в изучаемых системах. На основе энионной модели ВТСП проанализирован возможный микроскопический сценарий возникнове ния дополнительной моды. В рамках феноменологической модели рассчитаны величины температур Дебая, согласующиеся с калориметрическими данными. Приведены значения компонент тензора модулей упругости. Виміряно швидкості звуку в монокристалах системи Nd(Pr)₂CuO₄ уздовж основних кристалографічних напрямків і їх кутові залежності у площинах типу (100), (110). Для останніх виявлено аномалії, іцо ін терпретуються як результат взаємодії пружних коливань з додатковою площинною модою акустичного типу. Згідно пропонуємої інтерпретації, спектр додаткової моди має двовимірний характер, а її походження пов'я зано з електронними ступенями свободи у CuO₂-плоїцинах. Запропоновано феноменологічну модель для опису спектрів акустичних мод у вивчених системах. На підставі еніонної моделі ВТНП проаналізовано можливий мікроскопічний сценарій виникнення додаткової моди. У рамках феноменологічної моделі роз раховано величини температур Дебая, узгоджені з калориметрічними даними. Наведено значення компонент тензора модулів пружності. Sound velocities along main symmetry directions as well as their angle dependences in (100), (110) - type planes are measured in Nd(Pr)₂CuO₄. Anomalies in the angle dependences are found, which arc interpreted as a result of the interaction of elastic vibrations with an additional plane mode of the acoustic type. According to the proposed interpretation, the bare spectrum of the additional mode is two-dimensional, and the origin of the mode is connected with the electron degrees of fre edom in the CuO₂-planes. A phenomenological model for description of acoustic mode spectra in the inves tigated systems is proposed. On the basis of the anion model of HTSC, a possible microscopic scenario of the appearance of the additional mode Is analyzed. In the framework of the phenomenological model, the Debye temperatures are computed, which are in agreement with the specific heat data. The values of the compo nents of the elastic moduli tensor are given.