Генетические особенности деревьев с высокой продуктивностью полных семян в популяциях видов семейства Pinaceae Lindl - Коршиков, И.И. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Проведено аналіз рівня гетерозиготності у вибірках рослин з максимальною та мінімальної продуктивністю повного насіння з п’яти аборигенних видів родини Pinaceae Lindl. Встановлено, що дерева з максимальною продуктивністю повного насіння характеризувались середнєпопуляційним рівнем гетерозиготності у Pinus sylvestris L., P. pallasiana D. Don, P. sylvestris L. var. cretacea Kalenicz. ex Kom., Abies alba Mill. та більш високим у P. mugo Turra. Проведен анализ уровня гетерозиготности в выборках растений с максимальной и минимальной продуктивностью полных семян из популяций пяти аборигенных видов семейства Pinaceae Lindl. Установлено, что деревья с максимальной продуктивностью полных семян характеризовались среднепопуляционным уровнем гетерозиготности у Pinus sylvestris L., P. pallasiana D. Don, P. sylvestris L. var. cretacea Kalenicz. ex Kom., Abies alba Mill. и более высоким у P. mugo Turra. Heterozygosity level was analyzed in the plant samplings with maximum and minimum full-grained seed productivity of five native Pinaceae Lindl. species. It was found out that the trees with maximum full-grained seed productivity were characterized by an average populational level of heterozygosity for Pinus sylvestris L., P. pallasiana D. Don, P. sylvestris L. var. cretacea Kalenicz. ex Kom., Abies alba Mill. and by a higher heterozygosity level for P. mugo Turra.