Гляреофитон и биоэкологическая природа облигатных гляреофитов верхнего пояса Горного Крыма на примере Lamium glaberrimum (Lamiaceae) - Никифоров, А.Р. (Український ботанічний журнал, 2014)
Біоморфологічні ознаки рослин, які інтерпретували
як адаптивні до умов рухливих осипів: розгалужені
кореневища, потужні та глибокі стрижнекореневі системи,
що пронизують осип, тощо, характеризують цілком інші
екологічні умови. Рослинність осипного схилу формується
не етапами в міру заростання осипу та його стабілізації, а
синхронно з появою цього ландшафту. На прикладі рослин
Lamium glaberrimum (K. Koch) Taliev виділені ключові
ознаки облігатних гляреофітів: насіннєве відновлення,
розповсюдження насіння на коротку відстань, відносна
термофільність, мезофільність, геофілія, здатність
гіпокотилю та пагонів видовжуватися у сприятливий
сезонний період та швидко долати шар щебеню,
дрібнокоренева система, зимівля органів відновлення в
товщі щебеню, нетривалий життєвий цикл. Особливості
біоекологічної природи не уможливлюють занесення
облігатних гляреофітів до складу синтаксонів петрофітної
рослинності. Biomorphological characteristics of plants, previously
interpreted as features adaptive to the conditions of crumble
talus (such as spreaded rhizomes, powerful and deep main root
system penetrating talus, etc.), in fact indicate quite different
ecological conditions. Vegetation of a crumble slope is formed not
stepwise in parallel with overgrowing talus and its stabilization,
but simultaneously with the formation of this landscape.
Using Lamium glaberrimum (K. Koch) Taliev as a case study, the
key characteristics of obligate glareophytes have been determined:
seed reproduction, short-distance dispersal of seeds, thermophily,
mezophily, heliophily, ability of the hypocotile and shoots to
lengthen in favourable periods and to overcome quickly the layer
of detritus, shallow root system, overwintering of renewal organs
in the detritus and a short life cycle. Biological peculiarities do not
allow to include obligate glareophytes into syntaxa of petrophytic
vegetation.