Три таксона из семейства Aytoniaceae (Marchantiophyta), новые для флоры печеночников Украины - Боровичев, Е.А.; Ныпорко, С.А. (Український ботанічний журнал, 2014)
Наведено три нових для України таксони з родини Aytoniaceae — Asterella lindenbergiana (Corda ex Nees) Lindb. ex Arnell, Mannia androgyna (L.) A. Evans, Reboulia hemisphaerica (L.) Raddi subsp. dioica R.M. Schust., виявлені в результаті критичної ревізії матеріалів порядку Marchantiales, що зберігаються в Гербарії Інституту ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України (KW-BH). Наводяться їхні відмінності від близьких видів та розповсюдження в світі. Складено ключ для визначення видів родини, які трапляються в Україні. Three taxa from family Aytoniaceae – Asterella lindenbergiana (Corda ex Nees) Lindb. ex Arnell, Mannia androgyna (L.) A. Evans, Reboulia hemisphaerica (L.) Raddi subsp. dioica R.M. Schust., are reported for the first time in Ukraine. These records resulted from our critical revision of Marchantiales speciments deposited in the Herbarium of the M.G. Kholodnogy Institute of Botany, National Academy of Sciences of Ukraine (KW-BH). Distinction from the allied species and global distribution data are given for these taxa. A key for species of Aytoniaceae known in the country is provided.