Decomposition of dichloroethane vapor in barrierless discharge - Golota, V.I.; Zavada, L.М.; Kotukov, О.V.; Kudin, D.V.; Rodionov, S.V.; Pismenetskii, A.S.; Dotsenko, Y.V. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Decomposition of dichloroethane vapor in the low-temperature plasma of barrierless gas discharge was investigated. High-voltage pulsed power supply forms high-voltage pulses of microsecond duration (1…2,2 ms) with a pulse repetition rate of 1…15 kHz and amplitude up to 15 kV. That voltage pulse shape was not changed by dichlorethane vapors in the air. At the same time, as dichlorethane vapor concentration was increased, so the amplitude of current pulse was decreased. Active radicals formed as a result of decomposition are easily oxidized by atomic oxygen and ozone, which are simultaneously synthesized from the air in barrierless discharge. It was shown, that dichlorethane decomposition reached 100% at the power of 100 W. Исследовалось разложение паров дихлорэтана в низкотемпературной плазме безбарьерного газового разряда. Высоковольтный источник питания позволяет формировать импульсы микросекундной длительности (1...2,2 мкс) с частотой 15 кГц и амплитудой до 15 кВ. Импульс напряжения не изменялся для смеси паров дихлорэтана с воздухом относительно чистого воздуха. В то же время при росте концентрации дихлорэтана в воздухе происходило снижение амплитуды импульса тока. Активные радикалы, которые формируются в результате разложения дихлорэтана, легко окисляются атомарным кислородом и озоном, параллельно образующемся в безбарьерном разряде из воздуха. Показано, что при вложенной мощности порядка 100 Вт степень разложения дихлорэтана достигает 100 %. Досліджувалося розкладання парів діхлоретану у низькотемпературній плазмі безбар’єрного газового розряду. Високовольтне джерело живлення дозволяє формувати імпульси мікросекундної довжини (1...2,2 мкс) з частотою 15 кГц та амплітудою до 15 кВ. Імпульс напруги не змінюється для суміши парів діхлоретана з повітрям відносно чистого повітря. В той же час при зростанні концентрації діхлоретана в повітрі відбувалося зниження амплітуди імпульса струму. Активні радикали, що формуються внаслідок розкладання діхлоретану, легко окислюются атомарним киснем та озоном, що паралельно синтезуются з повітря. Показано, що при вкладеній потужності порядку 100 Вт ступінь розкладання діхлоретану сягає 100%.