TiOx thin films AP DBD deposition on polyamide rope - Klenko, Y.; Píchal, J. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
In our study we investigated the process of atmospheric dielectric barrier discharge (ADBD) application for deposition of titanium oxide thin film on polyamide ropes to improve their abrasion resistance and hydrophobicity. Exploration focused on optimisation of the deposition process. Surface morphology was studied by the SEM. The rope fiber abrasion tests were performed, too. The samples covered with TiOx thin film proved to be more abrasion resistant. their surface stayed relatively steady in comparison with unmodified samples after the abrasion test. Мы изучали применение атмосферного диэлектрического барьерного разряда (ADBD) для осаждения тонкой пленки оксида титана на полиамидный (PA) трос. Тонкие пленки TiOx на РА-подложках были получены после оптимизации условий процесса. Исследовалось, в основном, влияние плазменного процесса нанесения тонкой пленки на улучшение поверхностных свойств PA-троса. Морфология поверхности изучалась с помощью SEM. Также был проведен тест на сопротивление к износу образцов волокна с пленкой и без. Образцы, покрытые TiOx, после проведения теста на износ показали большую устойчивость, их поверхности оставались относительно неповрежденными по сравнению с образцами без пленки. Ми вивчали застосування атмосферного діелектричного бар'єрного розряду (ADBD) для осадження тонкої плівки оксиду титану на поліамідний (PA) трос. Тонкі плівки TiOx на РА-підкладках було отримано після оптимізації умов процесу. Досліджувався, в основному, вплив плазмового процесу нанесення тонкої плівки на покращення поверхневих властивостей PA-троса. Морфологія поверхні вивчалася за допомогою SEM. Також було проведено тест на опір до стирання зразків волокна з плівкою і без. Зразки, вкриті TiOx, після проведення тесту на стирання показали більшу стійкість, їх поверхні залишалися відносно непошкодженими в порівнянні зі зразками без плівки.