Анализ таксономии некоторых видов рода Crataegus (Rosaceae) флоры Крыма - Летухова, В.Ю.; Потапенко, И.Л.; Федорончук, Н.М. (Український ботанічний журнал, 2014)
Проведено детальне вивчення морфологічних характеристик рослин критичних видів роду Сrataegus L. (C. pojarkovae Kossych, С. оrientalis M. Bieb., C. taurica Pojark., C. stankovii Kossych), що зростають у Південно-Східному Криму. На живих рослинах проаналізовано такі ознаки: архітектоніка крони рослин, забарвлення кори і листків, морфометричні характеристики листкової пластинки, розміри і забарвлення плодів. Результати цього аналізу, а також відсутність гібридних форм у місцях сумісного зростання таксонів, відтепер не дають достатніх підстав вважати C. pojarkovae підвидом С. оrientalis, як і C. taurica — синонімом C. meyeri. Обидва ці таксони слід розглядати як самостійні види роду Crataegus. Однак для ухвалення рішення щодо самостійності C. stankovii необхідні додаткові цитологічні дослідження. Morphological characteristics of critical plant species of the genus Crataegus L. (C. pojarkovae Kossych, C. orientalis M. Bieb., C. taurica Pojark., C. stankovii Kossych) growing in the South-West Crimea were studied in detail. The following characters of living plants were analyzed: architectonics of plant crowns, color of bark and leaves, morphometric characteristics of the leaf blades, size and color of the fruits. Due to results of the analysis, as well as a lack of hybrid forms within common distribution areas, at present there is no sufficient reason to consider C. pojarkovae as a subspecies of C. orientalis and C. taurica as a synonym of C. meyeri. Both these taxa should be treated as separate species of the genus Crataegus. The status of C. stankovii requires additional karyological studies.