Спиновая динамика квазидвумерного гейзенберговского антиферромагнетика Eu₂CuO₄ - Санина, В.А.; Головенчиц, Е.И.; Бабинский, А.В. (Физика низких температур, 1996)
В диэлектрическом кристалле Eu₂CuO₄ в широком диапазоне температур, включая температуры, значительно превышающие температуру Нееля TN , в СВЧ диапазоне в отсутствие постоянною внешнего магнитного поля обнаружены однородные (q = 0), хорошо определенные (с затуханием у << ω₀) спин-волновые возбуждения с частотой ω₀ типа спиновых волн. Показано, что существование возбуждений такого типа в спиновой подсистеме может быть обусловлено влиянием случайных изинговских полей, возникающих в орбитальной подсистеме в состоянии орбитального стекла. В діелектричному кристалі Eu₂CuO₄ в широкому діапазоні температур, включаючи температури, які значно перевищують температуру Неєля TN , в НВЧ діапазоні електромагнітних хвиль у відсутності постійного зовнішнього магнітного поля знайдено однорідні (q = 0), добре визначені (з загасанням у << ω₀) спін-хвильові збудження з частотою ω₀ типу спінових хвиль. Показано, що існування збуджень такого типу у спіновій підсистемі може бути обумовлено впливом випадкових ізінгівських полів, які виникають в орбітальній підсистемі в стані орбітального скла. The microwave measurements of dielectric Eu₂CuO₄ crystal with [jo constant magnetic field applied have revealed homogeneous (q = 0), well-defined spin-wave excitations (with the decay y << ω₀) of a spin-wave type frequency ω₀ in a wide temperature range including temperatures much higher than the Neel point TN . It is shown that the existence of such excitations in the spin subsystem may be responsible for by the effect of random Ising fields generating in an orbital subsystem in the orbital glass state.