Взаимодействие абрикосовских вихрей в сверхпрводниках со сверхрешеткой пор - Рудько, В.Н.; Шевцова, О.Н.; Шияновский, С.В. (Физика низких температур, 1996)
Исследовано взаимодействие вихревой решетки с упорядоченной структурой дефектов — сверхрешеткой пор. Показано, что если взаимодействие вихрь — дефект достаточно сильное, то в некоторых интервалах магнитных полей возникают структуры с постоянной плотностью вихрей, причем симметрия этих структур может не совпадать с симметрией сверхрешетки пор. На границах этих интервалов происходят фазовые переходы (ФП) I рода, связанные с изменением структуры или ФП II рода, обусловленные генерацией дополнительных вихрей или вакансий. Досліджено взаємодію гратки вихорів з упорядкованою структурою дефектів - надграткою пор. Показано, що коли взаємодія вихор - дефект досить сильна, то в деяких інтервалах магнітних полів виникають структури з постійною густиною вихорів, до того ж симетрія цих структур може не співпадати з симетрією надгратки пор. На межах цих інтервалів відбуваються фазові переходи (ФП) І роду, пов'язані із зміною структури або ФП ІІ роду, обумовлені генерацією додаткових вихорів або вакансій. The interaction between a vortex lattice and an ordered structure of defects — a superlattice of voids — is studied. It is shown that if the vortex—defect interaction is rather high, there appear new structures with a constant density of vortices within certain ranges of magnetic fields and the symmetry of these structures does not necessarily coincide with that of the superlattice of voids. At boundaries of these intervals there occur type I phase transitions (PT) related to moditification in the vortex structure or type II PT caused by the generation of additional vortices or vortex vacancies.