Анизотропия полей спиновой переориентации в Nd₂CuO₄ - Игнатова, Т.В.; Гайдук, А.Л.; Колобов, И.Г.; Филь, В.Д.; Филь, Д.В.; Барило, С.Н.; Жигунов, Д.И. (Физика низких температур, 1996)
С использованием данных о магнитоупругих свойствах изучена анизотропия полей спин-переориентационных фазовых превращений в Nd₂CuO₄ в области гелиевых температур. Оценено соотношение параметров модельного четырехподрешеточного гамильтониана, позволяющёго описать наблюдаемую анизотропию при Т > 1,5 К. Обнаруженные при более низких температурах особенности модулей упругости также характеризуются значительной анизотропией, однако для их объяснения необходим явный учет редкоземельной спиновой структуры. З використанням даних про магнітопружні ефекти вивчено анізотролію полів спін-переорієнтаційних фазових пергутворювань в Nd₂CuO₄ в області гелійових температур. Оцінено співвідношення параметрів модельного чотирьохпідграткового гамільтоніана, який дозволяє описати спостережувану анізотропію при Т > 1,5 К. Виявлені при більш низьких температурах особливості модулів пружності також характеризуються значною анізотропією, проте для їх пояснення необхідно явне урахування рідкісноземельної спінової структури. Magnetoelastic study into field anitstropy of spin-reorientation phase transitions in Nd₂CuO₄ is carried out at helium temperatures. The result at T > 1.5 K is described in terms of the four-sublattice antiferromagnet model and the relation of the phenomenological Hamiltonian parameters is evaluated. The peculiarities of the elastic moduli at lower temperatures also reveal a marked anisotropy, but to treat them an inclusion of the rare earth spin structure in the explicit form is necessary.