Схема класифікації чагарникових біотопів України - Дідух, Я.П. (Український ботанічний журнал, 2017)
Розглянуто значення, місце у просторовій структурі та характер функціонування чагарникових екосистем, причини недооцінки їхньої значимості при розробці домінантно-ценотичної класифікації рослинності. Відмічено, що у процесі розвитку еколого-флористичної класифікації їхній синтаксономічний ранг підвищується. В сучасній версії продромусу рослинності Європи (EuroVegCheklist) виділено 10 класів, а окремі порядки та союзи розглядаються у складі інших класів. У класифікації габітетів EUNIS чагарники віднесено до окремого типу (F), що включає 11 позицій другого і 41 – третього ієрархічного рангу, але ряд габітетів віднесено до інших типів. На основі критичного аналізу класифікації рослинності та біотопів Європи пропонуються зміни до схеми класифікації біотопів України, робочий варіант якої включає 7 позицій другого рангу. Така схема розроблена до 4–5
ієрархічних рівнів і є основою для оцінки біорізноманіття біотопів України, а також імплементації їх у європейські класифікації. Рассмотрены значение, место в пространственной структуре и характер функционирования кустарниковых экосистем, причины недооценки их значимости при разработке доминантно-ценотической классификации растительности. Отмечено, что в процессе развития эколого-флористической классификации их синтаксономический ранг повышается и в современной версии продромуса растительности Европы (EuroVegCheklist) выделено 10 классов, а отдельные порядки и союзы рассматриваются в составе других классов. В классификации габитетов EUNIS кустарники отнесены к отдельному типу (F), включающему 11 позиций второго и 41 – третьего иерархического ранга, но ряд габитетов отнесен к другим типам. На основе критического анализа классификации растительности и биотопов Европы предлагаются изменения в схеме классификации биотопов Украины, рабочий вариант которой включает 7 позиций второго ранга. Такая схема разработана до 4–5 иерархических уровней и является основой для оценки биоразнообразия биотопов Украины, а также имплементации их в европейские классификации. The role, place in the spatial structure and functioning of shrub ecosystems as well as causes of underestimation of
their importance in the development of dominant-coenotical classification of vegetation are considered. It is noted that the
syntaxonomic rank of the shrub ecosystems is raised in the process of development of eco-floristic classification. The current
version of EuroVegCheklist includes 10 classes, and some orders and alliances are considered in other classes. In the EUNIS
classification of habitats, the shrubs are assigned to a specific type (F), which includes 11 positions of the second hierarchical
level and 41 – of the third one, but some shrub habitats are assigned to other types. Based on a critical analysis of the European
vegetation and habitats classification, the changes to the classification scheme of the Ukrainian biotopes are proposed. The new
version of this scheme includes 7 positions of the second level. This scheme is designed to 4-5 hierarchical levels and is a basis for
assessing biodiversity of the Ukrainian biotopes and their identification in relation to the European classifications.