Ceratophyllum tanaiticum (Ceratophyllaceae) в озерах дельти р. Супій (Середнє Придніпров'я) - Шевчик, В.Л.; Соломаха, І.В.; Соломаха, В.А. (Український ботанічний журнал, 2017)
Під час обстежень ділянок заплави нижньої течії
р. Супій ( Черкаська обл., Україна) в акваторіях трьох
озер, що знаходяться на ділянці заплави в гирловій частині
лівого берега р. Супій, у місці її впадіння в р. Дов-
гун, яка фактично є одним із залишкових та затухаючих
русел Дніпра, виявлено зростання рідкісної рослини
Сeratophyllum tanaiticum. Досліджена територія представлена
заплавними комплексами, сформованими сегментами
старої заплави, притерасними зниженнями та
боровою терасою. Тут трапляється багато невеличких
(площею, меншою кількох ар) озер старичного походження,
що наповнюються водою під час повеней, та
через особливості підстилаючої поверхні (фації з тонкозернистими
пісками та суглинками) дуже повільно висихають
під час пізньолітніх та осінніх меженей. Місцезнаходження
С. tanaiticum, в яких він відіграє роль кондомінанта
та асектатора в угрупованнях гідрофітів, цілком
репрезентують такі біотопи виду, як малозарослі пересихаючі
евтрофні водойми з органогенними донними відкладами.
Фітоценози з участю виду ідентифікують водойми
як умовно чисті. Основним заходом зі збереження
С. tanaiticum можна вважати забезпечення достатнього
рівня води в першу половину вегетаційного періоду в
специфічних водоймах – пересихаючих старичних заплавних
озерцях. При обследовании участков поймы нижнего течения
р. Супой (Черкасская обл., Украина) в акваториях
трех озер, находящихся на участке поймы в устьевой
части левого берега р. Супой в месте ее впадения
в р. Довгун, которая фактически является одним из
остаточных и затухающих русел Днепра, отмечен рост
редкого растения Сeratophyllum tanaiticum. Исследованная
территория представлена пойменными комплексами,
сформированными сегментами старой поймы,
притеррасными понижениями и боровой террасой.
Здесь встречается много небольших (площадью меньше
нескольких ар) озер старичного происхождения,
наполняющихся
водой во время паводков, и вследствие
особенностей подстилающей поверхности (фации с
тонкозернистыми песками и суглинками) очень медленно
высыхающих во время позднелетних и осенних
меженей. Местонахождения С. tanaiticum, в которых он
играет роль кондоминанта и асектатора в группировках
гидрофитов, вполне представляют биотопы вида –
слабозаросшие пересыхающие эвтрофные водоемы с
органогенными донными отложениями. Фитоценозы
с участием вида идентифицируют водоемы как условно
чистые. Основной мерой по сохранению С. tanaiticum
можно считать обеспечение достаточного уровня воды
во время первой половины вегетационного периода в
специфических водоемах – пересыхающих старичных
пойменных озерах. A rare relict species, Сeratophyllum tanaiticum, was found in three lakes during surveys of floodplain vegetation in the lower reaches of the Supіy River (Cherkasy Region, Ukraine). These lakes are located on the left bank of the Supіy River, near its confluence with the Dovhun River, which is actually one of the former riverbeds of the Dnipro River. The studied area is represented by floodplain complexes formed by segments of the old floodplain, terrace depressions nearby and upland terrace. There are many small (less than several ares in area) bayou lakes, filled with water during floods, which due to special character of underlying surface (fascia of fine-grained sand and loam) dry out very slow during periods of low water levels in late summer and autumn. The localities of С. tanaiticum, where it plays a role of codominant and assectator in hydrophyte communities, represent habitats of little overgrown drying eutrophic reservoirs with organogenic benthic sediments. Plant communities featuring species identify relatively clean reservoirs. Ensuring sufficient water level in specific reservoirs – drying bayou floodplain lakelets – in the first half of vegetation season may be considered as the main conservation measures for С. tanaiticum.