Сингенетичні процеси на залізорудних відвалах північної частини Криворіжжя - Павленко, А.О.; Красова, О.О.; Коршиков, І.І. (Український ботанічний журнал, 2017)
Досліджено особливості формування рослинного покриву в екотопах залізорудних відвалів північної частини Криворіжжя в залежності від гранулометричного складу субстратів та експозиції схилів. У межах трансект виявлено від 54 до 85 видів вищих рослин. Найпоширенішими є Gypsophila perfoliata, Kochia scoparia, Ambrosia artemisiifolia, Artemisia absinthium, Melilotus albus, M. officinalis, Grindelia squarrosa, Centaurea diffusa та інші. Суттєвим фактором зростання видового багатства виступає наявність/відсутність безпосереднього контакту техногенних територій з ділянками, вкритими природною рослинністю. Інші абіотичні (осипи, пожежі) та біотичні (розвиток мезофауністичного комплексу) фактори обумовлюють специфіку накопичення біомаси. Исследованы особенности формирования растительного покрова в экотопах железорудных отвалов северной части Криворожья в зависимости от гранулометрического состава субстратов и экспозиции склонов. В пределах трансект обнаружено от 54 до 85 видов высших растений. Наиболее распространёнными являются Gypsophila perfoliata, Kochia scoparia, Ambrosia artemisiifolia, Artemisia absinthium, Melilotus albus, M. officinalis, Grindelia squarrosa, Centaurea diffusa и другие. Существенным фактором роста видового богатства выступает наличие / отсутствие непосредственного контакта техногенных территорий с участками, покрытыми естественной растительностью. Другие абиотические (осыпи, пожары) и биотические (развитие мезофаунистичного комплекса) факторы обуславливают специфику накопления биомассы. We investigated peculiarities of vegetation in the ecotopes of iron ore dumps in the northern part of Kryvyi Rih area
depending on granulometric composition of substrates and slope exposition. Species diversity depends on the presence or
absence of the natural vegetation cover near technogenic areas. Other factors, both abiotic (screes, fires) and biotic (development
of mesofauna), determine biomass accumulation. We revealed from 54 to 85 higher plant species in various transects. The most
widespread species are Gypsophila perfoliata, Kochia scoparia, Ambrosia artemisiifolia, Artemisia absinthium, Melilotus albus,
M. officinalis, Grindelia squarrosa, Centaurea diffusa, etc.