Об особенностях температурной зависимости магнитострикции NiCl₂ - Калита, В.М.; Лозенко, А.Ф.; Троценко, П.А. (Физика низких температур, 1995)
Показано, что аномалии температурной зависимости деформаций решетки кристалла NiCl₂ в парамаг нитной области (Т > ТN) могут быть описаны с привлечением механизма биквадратичных негейзенбергов ских изотропных взаимодействий четвертого порядка по спину. Эти аномалии обусловлены спонтанным возрастанием квадрупольного магнитного момента. Показано, що аномалії температурної залежності деформацій гратки кристалу NiCl₂ в парамагнітній області (Т > ТN) можуть бути описані за допомогою механізму біквадратичних негейзенбергівських ізо тропних взаємодій четвертого порядку по спіну. Ці аномалії обумовлені спонтанним зростанням квадруполь ного магнітного моменту. It is shown that anomalies of the temperature de pendence of distortion of NiCl₂ crystals, in the para magnetic region (Т > ТN), can be described with re course of the mechanism of biquadratic non-Heisenberg isotropic interactions of the fourth order with respect to the spin. These anomalies are due to spontaneous in crease in the quadrupole magnetic moment.