Спиновые волны с активацией в теоpии феpми-жидкости Ландау - Ахиезер, А.И.; Ласкин, Н.В.; Пелетминский, С.В. (Физика низких температур, 1997)
Исследованы активационные спектры коллективных колебаний с квадратичным законом дисперсии в магнитоупорядоченнои ферми-жидкости. Показано, что спектр активационных спиновых волн существенно зависит от структуры амплитуды взаимодействия Ландау, как функции угла между квазиимпульсами фермионов. Существование активационных спиновых волн будет проявляться в процессах рассеяния нейтронов и света, а также в процессах трансформации волн в магнитоупорядоченных средах. Досліджено активаційні спектри колективних коливань з квадратичним законом дисперсії в магнітовпорядкованіи фермі-рідині. Показано, що спектр активаційних спінових хвиль суттєво залежить від структури амплітуди взаємодії Ландау, як функції кута між квазіімпульсами ферміонів. Існування активаційних спінових хвиль буде виявлятися в процесах розсіяння нейтронів і світла, а також в процесах трансформації хвиль в магнітовпорядкованих середовищах. Activation spectra of collective oscillations with the quadratic dispersion relations are investigated for a magnetically ordered Fermi liquid. It is shown that the spectrum activation spin waves depends appreciably on the structure of Landau interaction amplitude as a function of the angle between fermion quasi-momenta. It is supposed that the existence of activation spin waves will manifest itself in the processes of neutron and light scattering and wave transformation in magnetically ordered substances.