О статистической термодинамике квантовых газов - Бобров, В.Б. (Физика низких температур, 2019)
На основе большого канонического распределения Гиббса с использованием теоремы вириала и уравнений движения для функций Грина показано, что термодинамические функции однокомпонентного
квантового газа однозначно определяются двухчастичной функцией Грина вне рамок теории возмущений. Сформулировано термодинамическое условие самосогласования, позволяющее осуществить выбор
приближенных выражений для двухчастичной функции Грина На основі великого канонічного розподілу Гіббса з використанням теореми віриалу та рівнянь руху для функцій Гріна показано, що термодинамічні функції однокомпонентного
квантового газу однозначно визначаються двочастковою
функцією Гріна поза рамками теорії збурень. Сформульовано
термодинамічну умову самоузгодження, що дозволяє здійснити вибір наближених виразів для двочасткової функції
Гріна. On the basis of the grand canonical Gibbs distribution, using
the virial theorem and the equations of motion for Green’s functions, it is shown that the thermodynamic functions of a onecomponent quantum gas are uniquely determined by the twoparticle Green’s function outside the framework of perturbation
theory. A thermodynamic self-consistency condition is formulated that makes it possible to select approximate expressions for the
two-particle Green’s function.