Моделювання інвазійного поширення Pistia stratiotes (Araceae) на основі ГІС-аналізу кліматичних факторів - Мосякін, А.С.; Казарінова, Г.О. (Український ботанічний журнал, 2014)
Досліджено потенційне поширення небезпечного інвазійного виду Pistia stratiotes L. в Україні та на прилеглих територіях. У роботі використано програмні інструменти екологічного моделювання MAXENT; вихідними матеріалами для аналізу були масиви даних про точне розповсюдження досліджуваного виду та набір із геоінформаційних шарів, що відповідають 19 кліматичним факторам системи WorldClim. Виявлено загальні тенденції до подальшого інвазійного поширення P. stratiotes на території України та прилеглих територіях. Сформульовано основні рекомендації щодо менеджменту інвазійного розповсюдження цього виду Исследован потенциальный ареал опасного инвазионного вида Pistia stratiotes L. (Araceae) в Украине и на прилегающих территориях. В работе использованы программные инструменты экологического моделирования MAXENT; исходными материалами для анализа были массивы данных о точном распространении изучаемого вида и набор геоинформационных слоев, соответствующих 19 климатическим факторам системы WorldClim. Установлены общие тенденции дальнейшего инвазионного распространения P. stratiotes на территории Украины и ряда прилегающих территорий. Сформулированы основные рекомендации по менеджменту инвазионного распространения этого вида. The potential spread of noxious invasive species Pistia stratiotes L. (Araceae) in Ukraine and adjacent territories is studied in the article. The spatial modeling was performed using MAXENT software tools. The data sets of georeferenced presence points of P. stratiotes and a set of GIS layers corresponding to 19 eco-climatic factors of the WorldClim system were the main information sources for the analysis. The general invasive distribution trends of P. stratiotes are revealed for Ukraine and adjacent areas. Basic recommendations for management of this invasive species are given.