Попередні відомості про дискоміцети Мохначанського лісового масиву (Харківський Лісостеп) - Морозова, І.І. (Український ботанічний журнал, 2015)
У роботі представлені перші відомості про дискоміцети Мохначанського лісового масиву (Харківська область). Лісовий масив є нагірною дібровою у басейні р. Сіверський Донець і характеризується значною часткою старовікових деревостанів. На цій території виявлено 15 видів дискоміцетів, 5 із яких є новими для Харківського Лісостепу. Три види – Mollisia perelegans Haglund, Lachnum fasciculare Velen., Orbilia crystallina (Quél.) Baral. – нові знахідки для України. Наведені дані про екологічні особливості та поширення виявлених видів в Україні та світі, а також оригінальні описи й ілюстрації нових для України знахідок дискоміцетів і рідкісного виду Paratrichophaea boudieri (Grélet)Bronkers. Представлены первые сведения о дискомицетах Мохначанского лесного массива (Харьковская область). Лесной массив представляет собой нагорную дубраву в бассейне р. Северский Донец и характеризуется значительной долей старовозрастных древостоев. На данной территории выявлено 15 видов дискомицетов, 5 из которых являются новыми для Харьковской Лесостепи. Три вида: – Mollisia perelegans Haglund, Lachnum fasciculare Velen., Orbilia crystallina (Quél.) Baral. – новые находки для Украины. Приведены данные об экологических особенностях и распространении выявленных видов в Украине и в мире, а также оригинальные описания и иллюстрации для новых для Украины находок дискомицетов и редкого вида Paratrichophaea boudieri (Grélet) Bronkers. First data on discomycetes of the Mokhnach Forests (Kharkiv Region) are presented. In this territory, 15 discomycetous species are revealed, 5 of them are new for Kharkiv Forest-Steppe and 3 species (Mollisia perelegans Haglund, Lachnum fasciculare Velen., Orbilia crystallina (Quél.) Baral.) are reported for the first time from Ukraine. Original descriptions and illustrations of the new for Ukraine and rare discomycetous species are provided.