Рідкісні для України види родів Pluteus і Volvariella (Agaricales) із басейну р. Псел - Макаренко, Я.М. (Український ботанічний журнал, 2015)
Наводяться відомості про нові місцезнаходження семи рідкісних для України видів роду Pluteus і одного – Volvariella в басейні р. Псел (Лівобережний Лісостеп України, Полтавська обл.). З-поміж них P. ephebeus (Fr.) Gillet і V. bombycina (Schaeff.) Singer уперше виявлені на території Лівобережного Лісостепу, а P. aurantiorugosus (Trog) Sacc., P. hispidulus (Fr.) Gillet, P. pellitus (Pers.) P. Kumm., P. phlebophorus (Ditmar) P. Kumm., P. plautus (Weinm.) Gillet і P. salicinus (Pers.) P. Kumm. уже відомі для регіону досліджень. Приводятся сведения о новых местонахождениях семи редких для Украины видов рода Pluteus и одного — Volvariella в бассейне р. Псел (Левобережная Лесостепь Украины, Полтавская обл.). Среди них P. ephebeus (Fr.) Gillet и V. bombycina (Schaeff.) Singer впервые отмечены на территории Левобережной Лесостепи, а P. aurantiorugosus (Trog) Sacc., P. hispidulus (Fr.) Gillet, P. pellitus (Pers.) P. Kumm., P. phlebophorus (Ditmar) P. Kumm., P. plautus (Weinm.) Gillet и P. salicinus (Pers.) P. Kumm. уже известны для региона исследований. Information on distribution of seven rare for Ukraine species of the genus Pluteus and one of Volvariella in the basin of the Psyol River (Left-bank Forest-steppe of Ukraine, Poltava Region) is reported. Of them P. ephebeus (Fr.) Gillet and V. bombycina (Schaeff.) Singer are new for the Left-bank Forest-steppe, P. aurantiorugosus (Trog) Sacc., P. hispidulus (Fr.) Gillet, P. pellitus (Pers.) P. Kumm., P. phlebophorus (Ditmar) P. Kumm., P. plautus (Weinm.) Gillet and P. salicinus (Pers.) P. Kumm. previously were observed in this region.