Гібереліни папоротей: участь у регуляції фізіологічних процесів - Васюк, В.А.; Косаківська, І.В. (Український ботанічний журнал, 2015)
В огляді аналізуються літературні дані, присвячені результатам вивчення гіберелінів і визначення їхньої ролі в регуляції окремих фізіологічних процесів у представників відділу Polypodiophyta. Узагальнено відомості про локалізацію гіберелінів у різних органах папоротей, їх взаємодію з іншими фітогормонами, а також вплив на розвиток гаметофіта і регуляцію процесу проростання спор. Розглядається значення експериментальних даних про гібереліни у проведенні еволюційних досліджень, які спрямовані на з’ясування ієрархічного положення папоротей у системі рослинного царства. В обзоре представлен анализ литературных данных, посвященных результатам изучения гиббереллинов и определению их роли в регуляции отдельных физиологических процессов у представителей отдела Polypodiophyta. Обобщены сведения о локализации гиббереллинов в различных органах папоротников, их взаимодействии с другими фитогормонами, а также о влиянии на развитие гаметофита и регуляцию процесса прорастания спор. Рассматривается значение экспериментальных данных о гиббереллинах при осуществлении эволюционных исследований, направленных на выяснение иерархического положения папоротников в системе растительного царства. Literature data on gibberellins studies, their biological role in regulation of physiological processes in representatives of Polypodiophyta are analyzed. Localization of gibberellins in fern organs, their interaction with other phytohormones, their influence on gametophyte development and spore germination are reviewed. The role of gibberellins in evolutionary processes in consideration of general concept of the plant kingdom evolution is discussed.