Активність тіоредоксину, гістон ацетилтрансферази і деацетилази в листках повітряно-водних і наземних рослин Sium latifolium та Alisma plantago-aquatica - Жадько, С.І. (Український ботанічний журнал, 2015)
Досліджена активність тіоредоксину (ТР), гістон ацетилтрансферази (ГАТ) і гістон деацетилази (ГДА) у рослин Sium latifolium L. i Alisma plantago-aquatica L. З'ясовано, що в листках повітряно-водних рослин S. latifolium, які ростуть у воді, активність ТР, ГАТ і ГДА в середньому була нижча, ніж у наземних рослин цього ж виду в прибережній зоні. Виявлений взаємозв’язок між активністю ГДА та вмістом активних форм кисню (АФК) у листках повітряно-водних і наземних рослин A. plantago-aquatica. Припускається, що ГДА опосередковано бере участь у підтриманні в клітинах певного про-антиоксидантного рівня для контролю за накопиченням там токсичних продуктів АФК, особливо в умовах стресу. Исследована активность тиоредоксина (ТР), гистон ацетилтрансферазы (ГАТ) и гистон деацетилазы (ГДА) у растений Sium latifolium и Alisma plantago-aquatica. Установлено, что в листьях воздушно-водных растений S. latifolium, растущих в воде, активность ТР, ГАТ и ГДА была в среднем ниже, чем у суходольных растений этого же вида в прибрежной зоне. Выявлена взаимосвязь между активностью ГДА и содержанием активных форм кислорода (АФК) в листьях воздушно-водных и суходольных растений A. plantago-aquatica. Предполагается, что ГДА опосредованно участвует в поддержании в клетках определенного про-антиоксидантного уровня для контроля за накоплением там токсических продуктов АФК, особенно при стрессах. Thioredoxin (TR), histone acetyltransferase (HAT), and histone deacetylase (HDAC) activities in plants of Sium latifolium and Alisma plantago-aquatica have been investigated. It is established that in the leaves of aerial-aquatic plants of S. latifolium growing in water, the TR, HAT and HDAC activities were lower than in terrestrial plants of the same species growing in the coastal zone. Relationship between the HDAC activity and reactive oxygen species (ROS) content in leaves of aerial-aquatic and terrestrial plants of A. plantago-aquatica was discovered. It is supposed that the HDAC is indirectly involved in maintaining of some pro-antioxidant level in cells to control accumulation of toxic ROS, especially under stress conditions.