Сезонное развитие и структура побегов Silene jailensis N.I. Rubtzov (Caryophyllaceae)— реликтового эндемика Горного Крыма - Никифоров, А.Р. (Український ботанічний журнал, 2011)
Досліджено сезонний цикл розвитку та структурні особливості рослин Silene jailensis N.I. Rubtzov. Особину виду формують моноподіально наростаючі скелетні пагони, складовими яких є елементарні пагоні. Вегетативна частина елементарного пагона наростає в літньоосінній період попереднього року, а вегетативно-генеративна — на початку літа наступного року. Елементарний пагін включає зони відновлення, збагачення та верхівкової бруньки. Під впливом зовнішніх чинників із бруньок зони збагачення виникають вегетативногенеративні чи вегетативні пагони. Віковий стан генеративних рослин визначається за переходом із моноподіальної системи галуження головного пагона до симподіальної системи відгалуження багатьох скелетних пагонів. The seasonal cycle of development and structural peculiarities of Silene jailensis plants have been studied. The plant of S.jailensis consists of monopodially growing skeleton shoots. The vegetative part of the elementary shoot is formed in summer-autumn of the last year, and vegetative-generative part of it in the beginning of summer of the next year. The elementary shoot includes the zone of renewal, zone of enrichment, and zone of the terminal bud. Under the influence of external factors the vegetative-generative or vegetative shoots are developed from buds of the zone of enrichment. The age state of plants is established by change of branching of the monopodial system of the main shoot to the sympodial system of many perennial shoots.