Collemopsidium kostikovii sp. nov. (Collemopsidales, Xanthopyrenaceae), a new algicolous fungus on terricolous Nostoc crust from Ukraine - Khodosovtsev, O.Ye.; Darmostuk, V.V. (Український ботанічний журнал, 2017)
Collemopsidium kostikovii Khodos. & Darmostuk sp. nov. (Collemopsidales, Xanthopyrenaceae) is described as a
new for science species of algicolous fungi. The new species is characterized by pseudothecia fully immersed in algal crust,
(80–)90–170(–200) μm wide, not widening ostiole, 10–20 μm diam., 8-spored asci and 1-septate hyaline ascospores, (14.8–)16–
19.6(–23) × (6.3–)6.4–7.8(–9.0) μm. It is morphologically similar to C. iocarpum, but differs by its not widening ostiole and
association with terricolous cyanobacterial crust with dominant Nostoc muscorum. Уперше для науки описано альгофільний гриб Collemopsidium kostikovii Khodos. & Darmostuk sp. nov. (Collemopsidales, Xanthopyrenaceae). Він характеризується псевдотеціями (80–)90–170 (–200) μm у діам., які повністю занурені у водоростеву кірку, не розширеною остіолярною частиною 10–20 μm у діам., 8-споровими сумками та двоклітинними безбарвними аскоспорами, (14,8–)16–19,6(–23) × (6,3–)6,4–7,8 (–9,0) μm. Новий вид морфологічно подібний до C. iocarpum, але відрізняється вузьким вивідним отвором та асоціацією з ґрунтовими ціанобактеріями Nostoc muscorum. Впервые для науки описан альгофильный гриб Сollemopsidium kostikovii Khodos. & Darmostuk sp. nov. (Collemopsidales, Xanthopyrenaceae). Он характеризуется углублёнными в водорослевою корку псевдотециями (80–)90–170 (–200) μm в диам., не расширенной остиолярной частью 10–20 μm в диам., 8-споровыми сумками и двухклеточными бесцветными аскоспорами, (14,8–)16–19,6(–23) × (6,3–)6,4–7,8(–9,0) μm. Новый вид морфологически близок к С. iocarpum, однако отличается узким выводным отверстием и ассоциацией с почвенными цианобактериями Nostoc muscorum.