ДНК з навколишнього середовища як інструмент екологічного моніторингу грибних угруповань - Помогайбо, В.М.; Макаренко, Я.М. (Український ботанічний журнал, 2017)
Подано огляд літературних джерел, які висвітлюють результати вивчення угруповань грибів за допомогою технологій аналізу ДНК з навколишнього середовища. Показано, що у більшості випадків вони є частиною більш широких досліджень евкаріотичного біорізноманіття. Роботи, присвячені eDNA-аналізу грибів, є поки що нечисленними. Однак уже ці перші дослідження виявили значну кількість нових таксонів грибів у різних екосистемах. Вони також свідчать про те, що у природі існує значно більше видів грибів, ніж описано за допомогою традиційних методів досліджень. Використання сучасних методів аналізу eDNA суттєво збагачує наші уявлення про видове різноманіття та еволюцію грибів. Представлен обзор литературных источников, которые освещают результаты изучения сообществ грибов с помощью технологий анализа ДНК из окружающей среды. Показано, что в большинстве случаев они являются частью более широких исследований биоразнообразия эукариотов. Работы, посвященные eDNA-анализу грибов, пока немногочисленны. Однако уже эти первые исследования выявили большое количество новых таксонов грибов в различных экосистемах. Они также свидетельствуют о том, что в природе существует значительно больше видов грибов, чем описано с помощью традиционных методов исследований. Использование современных методов анализа eDNA существенно обогащает наши представления о биоразнообразии и эволюции грибов. An overview of recently published data on fungal communities based on the environmental DNA technology is
provided. In most cases, these scarce data result from the wide range biodiversity studies of eukaryotes while detecting species
richness of fungi from eDNA is still poorly studied. However, recent eDNA analyses have already revealed numerous undescribed
taxa of fungi in various ecosystems. They also demonstrated that eDNA technology may considerably increase the total number
of fungal species comparatively with those described so far using traditional methods. Environmental DNA barcoding as an
efficient technique for detecting fungal diversity in various ecosystems provides new insights into the evolution of fungi.