Квазиволны в сверхпроводнике - Безуглый, Е. В.; Бойчук, А. В. (Физика низких температур, 1997)
Теоретически исследована температурная зависимость амплитуды и скорости баллистического переноса высокочастотного сигнала (квазиволны) в сверхпроводнике, обусловленная зависимостью скорости электронных возбуждений от их энергии. Вычислено распределение поля квазиволны и коэффициент трансформации при ее возбуждении электромагнитной волной, а также продольной или поперечной упругой деформацией. Полученные результаты согласуются с данными измерении скорости электронного звука в сверхпроводящем состоянии Ga, Мо и Аl. Теоретично досліджено температурну залежність амплітуди та швидкості балістичного переносу високочастотного сигналу (квазіхвилі) у надпровіднику, яка зумовлена залежністю швидкості електронних збуджень ВІД їх енергії. Обчислено розподіл поля квазіхвилі та коефіцієнт трансформації при її збудженні електромагнітною хвилею, а також поздовжньою або поперечною акустичною деформацією. Одержані результати узгоджуються з даними вимірювань швидкості електронного звуку у надпровідному стані Ga, Мо та Аl. Temperature dependence of the amplitude and ballistic velocity of a high-frequency signal (quasiwave) in a superconductor, associated with the energy dependence of the velocity of electron excitations, is studied theoretically. The spatial distribution of the quasiwave field and the transformation coefficient are calculated for quasiwave excitation by an electromagnetic wave as well as by longitudinal or transverse elastic deformation. The obtained results are in accord with the data on electron sound velocity measurements in the superconducting states of Ga, Mo, and Al.