Скейлинг критического тока гранулярных ВТСП - Боголюбов, Н.А. (Физика низких температур, 1997)
Бесконтактным методом в нулевом внешнем поле исследована зависимость критического тока трех керамических ВТСП образцов на основе висмута и одного на основе иттрия от температуры и размеров прямоугольного поперечного сечения. Показано, что критический ток керамических ВТСП может быть представлен в виде произведения температурно- и размернозависящих множителей. Температурнозависящии фактор описывает индивидуальные свойства джозефсоновскои сети каждого образца, а размерный множитель является универсальной однородной функцией, показатель которой не зависит от соотношения сторон поперечного сечения, температуры и индивидуальных свойств ВТСП образцов. Безконтактним методом в нульовому зовнішньому полі досліджено залежність критичного струму трьох керамічних ВТНП зразків на основі вісмуту та одного на основі ітрію від температури та розмірів прямокутного поперечного перерізу. Показано, що критичнии струм керамічних ВТНП може бути подано у вигляді добутку температурно- та розмірнозалежних множників. Температурнозалежнии фактор описує індивідуальні властивості джозефсонівської сітки кожного зразка, а розмірний множник є універсальною однорідною функцією, показник якої не залежить від співвідношення сторін поперечного перерізу, температури та індивідуальних властивостей ВТНП зразків. The temperature and size dependences of critical current of three bismuth-based and one yttrium-based ceramic samples of rectangular cross sections in zero magnetic field are studied by a contactless method. It is shown that the critical current in ceramic HTS can be presented as the product of temperature- and size-dependent factors. The temperature-dependent factor describes the individual properties of Josephson net for each sample, while the size-dependent factor is a universal homogeneous function whose index is independent of the ratio of the sides of the cross section, temperature, and individual properties of the HTS sample.