Динамика ансамбля вихрей в сильно анизотропных планарных ферромагнетиках со спином s=1 - Иванов, Б.А.; Шека, Д.Д. (Физика низких температур, 1995)
Рассмотрена динамика внутриплоскостного вихря в сильно анизотропном планарном ферромагнетике (ПФМ) со спином s = 1 и сильными эффектами квантового сокращения спина во внешнем магнитом поле Н, перпендикулярном легкой плоскости. Обсуждаются структура, динамика и релаксация таких вихрей. Построены эффективные уравнения движения для координат вихрей в ансамбле взаимодействующих »их рей, существующем в ПФМ выше точки топологического фазового перехода. Вычислена среднеквадратичная скорость движения вихрей. Рассчитаны компоненты динамического структурного фактора ПФМ в присутствии магнитного поля. Розглянуто динаміку внутрішньоплощинного вихора всильно анізотропному планарному феромагнетику (ПФМ) із спіном s = 1 та сильними ефектами квантового скорочення спіну у зовнішньому магнітному полі Н, перпендикулярному легкій площині. Обговорюються структура, динаміка та релаксація таких вихорів. І Іобу-довано ефективні рівняння руху для координат вихорів у ансамблі взаємодіючих вихорів, який існує у ПФМ вище точки топологічного фазового переходу. Обчислено середньоквадратичну швидкість руху вихорів. Розраховано компоненти динамічного структурного фактора ПФМ в присутності магнітного поля. The dynamics of the in-plane vortex in the highly-anisotropic planar ferromagnet (PFM) with spin s = 1 and strong effects of quantum spin contradiction is considered for the external magnetic field H which is perpendicular to the easy plane. The structure, dynamics and relaxation of such vortices are discussed. The effective equations of motion of vortex coordinates in the interacting vortex ensemble are constructed above the topological phase transition. The value of rms vortex velocity is calculated. Components of the PFM dynamical structure factor are calculated in the presence of the magnetic field.