Особенности диссипативных свойств квази-двумерных сверхпроводников в области сильных флуктуации фазы параметра порядка - Гененко, Ю.А.; Криворучко, В.И.; Медведев, Ю.В. (Физика низких температур, 1995)
Предложен «парамагнитный» механизм резистивных потерь в слоистых сверхпроводниках, обусловленный магнитной поляризацией флуктуационных вихревых петель полем движущегося джозефсоновского вихря. Подобный механизм существен в области температур, при которых слоистость системы становится определяющей и интенсивные квазидвумерные флуктуации в виде пар вихрь-антивихрь определяют сверхпроводящие свойства системы. Запропоновано «парамагнітний» механізм резистивних втрат в шаруватих надпровідниках, обумовлений магнітною поляризацією флуктуаційних вихорових петель полем джозефсонівського вихора, що рухається. Схожий з ним механізм є суттєвим в області температур, при яких шаруватість системи стає визначальною та інтенсивні квазідвовимірні флуктуації у вигляді пар вихор-антивихор визначають надпровідні властивості системи. A «paramagnetic» mechanism of resistivity losses due to magnetic polarization of fluctuated vortex loops by the field of a moving Josephson vortex have been discussed for layered superconductors. Such a mechanism is valid at temperatures where the layered structure of the system becomes a crucial factor and the intensive quasi-two-dimensional fluctuations like vortex—anti-vortex pairs determine superconducting properties of the system.