Насіннєве розмноження та поновлення популяції Silene jailensis N.I. Rubtzov (Caryophyllaceae) на південно-східному схилі Нікітської яйли Гірського Криму - Нікіфоров, О.Р. (Український ботанічний журнал, 2013)
Упродовж 2004—2011 рр. ми вивчали дисемінацію, розмноження особин і відновлення популяції Silene jailensis (Caryophyllaceae) на південно-східному схилі Нікітської яйли (1350— 1400 м над р.м.). Продуктивність рослин залежить від ритму розвитку елементарного пагона. Генеративну фазу мають лише ті прирости, які формуються влітку поточного року по травень наступного. Основні способи дисемінації — балістохорія, анемохорія та мірмекохорія. Найефективнішим способом розмноження особин є балістохорія поблизу рослин у віковому стані g3. Менш ефективні способи розмноження — анемохорія та мірмекохорія біля рослин у віковому стані g2, які стабільно формують найбільшу кількість насіння. Балістохорія поблизу рослин у цьому віковому стані нерезультативна внаслідок дуже щільної структури пагонів куща. Особливості розмноження рослин указують на основну стратегію відновлення популяцій: утримання рослинами місць зростання на бровці схилу та слабе поширення від них у горизонтальному та вертикальному напрямках. Така стратегія практично унеможливлює міграцію виду. Dissemination, propagation and renewal of the population of Silene jailensis (Caryophyllaceae) was studied during 2004—2011 on the south-eastern slope of Nikitskaya Yaila (1350—1400 m above sea level). Productivity of plants depends on the development rhythm of elementary shoots. Only those shoots formed from summer till late spring of the next year achieve the generative phase. The main modes of dissemination are ballistochory, anemochory, and mirmecochory. The most efficient mode of dispersal is ballistochory near the plants of age g3. Less efficient modes of dispersal are anemochory and mirmecochory near the plants of age g2, regularly producing large quantities of seeds. Ballistochory near the plants of such age is not efficient because of the dense structure of shoots. These propagation peculiarities show the main strategy of the population renewal: plants are maintained in localities on the slope edge, slightly spreading from there in horizontal and vertical directions. This strategy makes migration of the species almost impossible.