Перша знахідка рідкісного лишайника Agrestia hispida (Megasporaceae) у континентальній частині України - Наумович, Г.О.; Дармостук, В.В.; Мельник, Р.П.; Дідух, Я.П.; Ходосовцев, О.Є. (Український ботанічний журнал, 2017)
Лишайник Agrestia hispida уперше знайдено для рівнинної
частини України у долині р. Інгулець між селами
Бобровий Кут (Херсонська обл.) та Євгенівка (Миколаївська
обл.). Вид включений до "Червоної книги України"
зі статусом "вразливий". Зростає між вапняковими
камінцями на схилі південно-західної експозиції разом
з Scytinium schraderi, Cetraria aculeata s. l. та Xanthoparmelia
camtschadales (усі внесені до "Червоної книги України"),
Enchylium tenax, X. pokornyi, Placidium squamulosum,
Toninia sedifolia, Cladonia furcata, C. convoluta, C. rangiformis.
Степова рослинність відноситься до союзу Potentillo
arenariae-Linion czernjaevii (клас Festuco-Brometea) та
ідентифікується як біотоп 6190 – Трав'яно-петрофітні
паннонські угруповання Stipo pulcherimae-Festucetalia
pallentis, які ми пропонуємо іменувати понтично-
паннонськими, що потребують охорони. Наводяться всі
відомі місцезнаходження та карта поширення Agrestia
hispida в Україні. Лишайник Agrestia hispida впервые отмечен для равнинной
части Украины из долины р. Ингулец между
селами Бобровый Кут (Херсонская обл.) и Евгеньевка
(Николаевская обл.). Вид включён в Красную книгу
Украины со статусом "уязвимый". Произрастает между
известняковыми камешками на склоне юго-западной
экспозиции вместе с Scytinium schraderi, Cetraria aculeata
s. l. и Xanthoparmelia camtschadales (все занесены в
Красную книгу Украины), Enchylium tenax, X. pokornyi,
Placidium squamulosum, Toninia sedifolia, Cladonia furcata,
C. convoluta, C. rangiformis. Степная растительность
относится к союзу Potentillo arenariae-Linion czernjaevii
(класс Festuco-Brometea) и идентифицируется как биотоп
6190 – Травяно-петрофитные паннонские сообщества
Stipo pulcherimae-Festucetalia pallentis, который мы
предлагаем именовать понтично-паннонскими, нужда-
ющиеся в охране. Приведены все известные местонахождения
и карта распространения Agrestia hispida в
Украине. Agrestia hispida was found for the first time in the plain part of Ukraine in the valley of the Ingulets River (Kherson
Region). The lichen is listed in the Red Data Book of Ukraine with the status Vulnerable. It grows between limestone pebbles
on southwestern slope exposition together with other terricolous lichens, such as Scytinium schraderi, Cetraria aculeata s. l. and
Xanthoparmelia camtschadales (all species listed in the Red Data Book of Ukraine), Enchylium tenax, Xanthoparmelia pokornyi,
Placidium squamulosum, Toninia sedifolia, Cladonia furcata, C. convoluta, C. rangiformis. Steppe vegetation belongs to the
Potentillo arenariae-Linion czernjaevii alliance (Festuco-Brometea class) and is identified as habitat 6190 – Rupicolous pannonic
grasslands (Stipo pulcherimae-Festucetalia pallentis), which we propose to call Pontic-Pannonian and which is in need of
conservation. A list of all known localities and distribution map of Agrestia hispida in Ukraine are provided.