Reynoutria × bohemica (Polygonaceae) – потенційно інвазійний вид у флорі України - Шевера, М.В. (Український ботанічний журнал, 2017)
Стаття присвячена Reynoutria × bohemica, інвазійному виду в Європі та потенційно інвазійному в Україні. Вид гібридогенного походження, за морфологією близький до R. japonica, у складі якого тривалий час розглядався. Узагальнено відомості про спонтанне поширення виду в Європі, зазначено основні морфологічні ознаки листка (форма, розміри та опушення його абаксиальної поверхні), екологічні та ценотичні особливості. На основі польових досліджень та даних гербаріїв (KW, LWKS, CHER, KHER) складена карта сучасного поширення виду в Україні. Вперше він зафіксований у 2002 р. Зараз відомий із нечисленних локалітетів у західних (Закарпатська, Чернівецька, Львівська обл.) та центральних (Житомирська, Київська та Полтавська обл.) регіонах. Стаття посвящена виду Reynoutria × bohemica, инвазионному в Европе и потенциально инвазионному в Украине. Вид гибридогенного происхождения, морфологически очень близкий к R. japonica, в составе которого длительное время рассматривался. Обобщены сведения о спонтанном распространении вида в Европе, отмечены его основные отличительные морфологические признаки листка (форма, размеры, опушение абаксиальной поверхности), экологические и ценотические особенности. На основе полевых исследований и данных гербариев (KW, LWKS, CHER, KHER) составлена карта современного распространения вида в Украине. Впервые зафиксирован в 2002 г. В настоящее время известен из немногочисленных локалитетов в западных (Закарпатская, Черновецкая, Львовская обл.) и центральных (Житомирская, Киевская и Полтавская обл.) регионах. Reynoutria × bohemica is considered an invasive species in Europe and potentially invasive species in Ukraine. It is a hybrid that is morphologically similar to R. japonica. For a long time and sometimes now R. × bohemica has been misidentified as R. japonica. The data on its history of spontaneous distribution in Europe, main diagnostic morphological characters of leaf (shape, size and leaf abacsial surface pubescence), ecological and coenotic characteristics are summarized. The map of distribution of R. bohemica in Ukraine is prepared on the base of data of field trips and herbaria collections (KW, LWKS, CHER, KHER). The taxon is known in Ukraine since 2002. At present it is found in several localitets from western (Transcarpathia, Chernivtsi and Lviv regions) and central (Zhytomyr, Kyiv and Poltava regions) parts of country.