Синтаксономія галофітної рослинності Куяльницького лиману - Дубина, Д.В.; Еннан, А.А.; Дзюба, Т.П.; Вакаренко, Л.П.; Шихалєєва, Г.М. (Український ботанічний журнал, 2017)
Визначено сучасний стан галофітної рослинності прибережної частини Куяльницького лиману та здійснено аналіз її синтаксономічного різноманіття. Виділено 27 синтаксонів рангу асоціації та варіанту, що належать до 9 союзів, 7 порядків та 4 класів: Therosalicornietea, Festuco-Puccinellietea, Juncetea maritimi та Bolboschoenetea maritimi. Описано три нові асоціації: Puccinellio distantis-Juncetum gerardii, Puccinellio distantis-Petrosimonietum triandrae та Anisantho tectori-Glycyrrhizetum glabrae. Встановлено фітоценотичні особливості лиману, які полягають в тому, що незважаючи на його гіпергалінність, тут відсутні угруповання багаторічних галофітів класу Kalidietea foliati. Порівняно з іншими територіями дуже рідко трапляються ценози класів Juncetea maritimi та Bolboschoenetea maritimi. Вказано на вразливість рослинності лиману та необхідність створення національного природного парку. Определено современное состояние галофитной растительности прибрежной части Куяльницького лимана и проведен анализ ее синтаксономического разнообразия. Выделено 27 синтаксонов ранга ассоциации и варианта, которые принадлежат к 9 союзам, 7 порядкам и 4 классам: Therosalicornietea, Festuco-Puccinellietea, Juncetea maritimi и Bolboschoenetea maritimi. Описаны три новых ассоциации: Puccinellio distantis-Juncetum gerardii, Puccinellio distantis-Petrosimonietum triandrae и Anisantho tectori-Glycyrrhizetum glabrae. Установлены фитоценотические особенности лимана, которые заключаются в том, что, несмотря на его гипергалинность, здесь отсутствуют сообщества многолетних галофитов класса Kalidietea foliati. По сравнению с другими территориями очень редко встречаются ценозы классов Juncetea maritimi и Bolboschoenetea maritimi. Отмечена уязвимость растительности лимана и необходимость создания национального природного парка. The present state of halophytic vegetation of the coastal part of the Kuialnyk Estuary is determined and an analysis of its syntaxonomic diversity is carried out. 27 syntaxa of ranks of association and variant belonging to 9 alliances, 7 orders and 4 classes: Therosalicornietea, Festuco-Puccinellietea, Juncetea maritimi and Bolboschoenetea maritimi, are highlighted. New associations Puccinellio distantis-Juncetum gerardii, Puccinellio distantis-Petrosimonietum triandrae, and Anisantho tectori- Glycyrrhizetum glabrae are described. Phytocenotic characteristics of the estuary is discussed; despite its hypersaline conditions, there are no communities of perennial halophytes of class Kalidietea foliati, compared to other areas, communities of classes Juncetea maritimi and Bolboschoenetea maritimi are very rare. The vulnerability of vegetation of the estuary is demonstrated, and the need to establish there a national nature park is emphasized.