Нові локалітети Iris sibirica (Iridaceae) у Львівській області - Сенів, М.М.; Тасєнкевич, Л.О. (Український ботанічний журнал, 2017)
На вологих луках біля с. Надітичі (Миколаївський р-н, Львівська обл.) виявлено три нових місцезнаходження вразливого виду з "Червоної книги України" – Iris sibirica L. (Iridaceae). У двох з цих оселищ у рослинному покриві переважають угруповання асоціації Lysimachio vulgaris-Filipenduletum ulmariae Balátová-Tuláčková 1978, а в одному – Valeriano-Filipenduletum Siss. in Westh. et all. 1946. Із 13 локалітетів I. sibirica, відомих досі з літератури та гербарних колекцій для Львівської обл., лише п'ять нещодавно були підтверджені. Зниження їхньої кількості спричинене дренажем і виорюванням вологих луків, а також викопуванням кореневищ і збиранням квітів. Для захисту I. sibirica біля с. Надітичі пропонується створити загальнодержавний заказник. Подається картосхема розташування нових місцезнаходжень; наведено відомості про стан популяцій. На влажных лугах вблизи с. Надитычи (Николаевский р-н, Львовская обл.) обнаружены три новых местонахождения вида из Красной книги Украины – Iris sibirica L. (Iridaceae). В двух из них преобладают сообщества ассоциации Lysimachio vulgaris-Filipenduletum ulmariae Balátová-Tuláčková 1978 и в одном – Valeriano-Filipenduletum Siss. in Westh. et all. 1946. Из 13 локалитетов I. sibirica, известных до сих пор из литературы и гербарных коллекций для Львовской обл., только пять были недавно подтверждены. Уменьшение их количества вызвано дренажом и вспашкой влажных лугов, а также выкапыванием корневищ и сбором цветущих растений. Для защиты I. sibirica в окрестностях с. Надитычи предлагается создать общегосударственный заказник. Дана схематическая карта новых местонахождений, а также приводится информация о статусе популяций. Three new localities of vulnerable Red Book of Ukraine's species Iris sibirica L. (Iridaceae) have been found in damp meadows near Naditychi village (Mykolaiv District, Lviv Region). Two of those sites are occupied by Lysimachio vulgaris- Filipenduletum ulmariae Balátová-Tuláčková 1978 and one – by Valeriano-Filipenduletum Siss. in Westh. et all. 1946. Of 13 locations of I. sibirica known to this time from literature and herbarium collections for Lviv Region, only 5 were recently confirmed. Decrease in their number is caused by drainage and plowing of damp meadows, as well as by excavation of rhizomes and picking flowers for bouquets. To protect I. sibirica near Naditychi, establishment of reserve is proposed. A schematic map of new sites as well as information on the status of populations are provided.