Анатомо-морфологічна будова плоду Epilobium hirsutum та E. angustifolium (Onagraceae) - Одінцова, А.В.; Клімович, Н.Б. (Український ботанічний журнал, 2017)
Внутрішня будова плоду Epilobium hirsutum та E. angustifolium вивчена за допомогою світлового мікроскопа з метою пошуку нових таксономічно важливих ознак в роді
Epilobium. Виявлено, що досліджені види відрізняються за інтенсивністю росту плоду в довжину і характером опушення стінки плоду: в E. hirsutum плід вкритий одноклітинними залозистими трихомами різної довжини, а в E. angustifolium – простими серпоподібними такими. Оплодень коробочки сформований 9–13 шарами клітин у гранях плоду та з потовщеними ребрами. Екзокарпій та ендокарпій одношарові та нездерев'янілі, а в мезокарпії представлені механічна тканина з потовщеними нездерев'янілими оболонками, хлоренхіма з поодинокими повітряними порожнинами, а також механічна тканина зі здерев'янілими клітинними оболонками, яка формує внутрішні 1–6 шарів мезокарпію. Каркас плоду становлять чотири крупні септальні і чотири дорзальні жилки; живлення насінних зачатків транс-септальне. Розкривання плоду здійснюється шляхом формування двох типів поздовжніх щілин, які проходять уздовж дорзальних жилок та в середній частині перегородок. У процесі розкривання плоду від центральної колонки зав'язі відокремлюються чотири Т-подібні стулки з прикріпленими дистальними частинами перегородок, а центральна колонка разом з потоншеними проксимальними частинами перегородок зберігаються в центрі
плоду до опадання. Плід E. hirsutum та E. angustifolium слід визначати як нижню дорзально-септифрагальну чотиригніздову багатонасіннєву коробочку з синасцидіатною та симплікатною зонами. За гістогенетичною структурою перикарпію коробочка досліджених видів відповідає коробочці Forsythia-типу. Внутренняя структура плода Epilobium hirsutum и E. angustifolium изучена под световым микроскопом с целью поиска новых таксономически важных признаков в роде Epilobium. Установлено, что исследованные виды различаются интенсивностью роста плода в длину и характером опушения стенки плода: у E. hirsutum плод опушен одноклеточными железистыми трихомами различной длины, а у E. angustifolium – простыми серповидными. Околоплодник коробочки образован 9–13 слоями клеток в гранях плода и с утолщенными ребрами. Экзокарпий и эндокарпий однослойные и неодревесневшие, а в мезокарпии представлены толстостенная ткань с нелигнифицированными оболочками, хлоренхима с воздухоносными полостями, а также механическая ткань с одревесневшими оболочками, которая формирует 1–6 внутренних слоев мезокарпия. Каркас плода образуют четыре крупные септальные и четыре дорзальные жилки; водоснабжение семязачатков осуществляется транс-септально. Вскрывание плода осуществляется путем формирования двух типов продольных щелей, которые проходят вдоль дорзальных жилок и в средней части перегородок. В процессе вскрывания плода от центральной колонки завязи отделяются четыре Т-образные створки с прикрепленными дистальными частями перегородок, а центральная колонка вместе с утонченными проксимальными частями перегородок сохраняется в центре плода до ее опадения. Плод E. hirsutum и E. angustifolium следует определять как нижнюю дорзально-септифрагальную четырехгнездную многосеменную коробочку с синасцидиатной и симпликатной зонами. Гистогенетическая структура коробочки соответствует Forsythia-типу. The inner fruit structure in Epilobium hirsutum and E. angustifolium was studied under the light microscopy with the
aim to find out new taxonomically significant characters for the genus Epilobium. It was revealed that the studied species have
different intensity of longitudinal fruit growth and fruit pubescence: in E. hirsutum fruit is covered with unicellular glandular
blunt trichomes of various length while in E. angustifolium it is densely covered with falcate tapering trichomes. The pericarpium
is composed of 9–13 cell layers in the facets, and it is thickened in ridges. Exocarpium and endocarpium are one-layered and not
lignified. Mesocarpium is composed of tissue with thick non-lignified walls, as also chlorenchyma with some aerial cavities and
one to six inner cell layers of the mechanical tissue with lignified cell walls. Fruit wall is supplied by four large septal veins and
four dorsal veins, ovule vascular supply is trans-septal. Fruit dehiscence is proceeded through two types of longitudinal fissures
located along the dorsal veins and in the middle distance of septa. In the process of dehiscence four T-form lobes with distal
portion of septa disjoin from the central column. Central column with proximal portions of septa attached retain unlignified in
the fruit center till fall down. The fruit in E. hirsutum and E. angustifolium is defined as the inferior dorsal-septifragal tetralocular
many-seeded capsule with synascidiate and symplicate zones. Histogenetical pericarpium structure corresponds to the capsule
of Forsythia-type.