Селекция ив на разнообразие ритмов развития - Афонин, А.А. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Одновозрастные сеянцы Salix alba L. различаются по динамике сезонного нараста-
ния в высоту и по диаметру. Совместная динамика длины и диаметра побегов описывает ся параметрически заданными кривыми в фазовой плоскости. Выявленные закономерно сти сезонной динамики роста позволяют более полно использовать генетический потен циал природных популяций ивы белой. Одновікові сіянці Salix alba L. розрізняються по динаміці сезонного нарастанія у
висоту і по діаметру. Спільна динаміка довжини і діаметру пагонів опісиваєтся параметрично заданими кривими у фазовій плоскості. Виявлені закономірності сезонної динаміки
зростання дозволяють більш повно використовувати генетичний потенціал природних по пуляцій верби білої. The seed-origin-plants of Salix alba L. differ in the dynamics of annual growth height
and diameter wise. The joint dynamics of the length and diameter of the shoot parameter mode
curves, which is given by two simultaneous equations, is described. Discovered detection patterns
of the annual dynamics growth give a chance brim-full genetic potential of natural population
of a willow white to make good use.