Проблема спотворення розщеплення у генетичному аналізі рослинного матеріалу з включеннями чужинного хроматину - Терновська, Т.К. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Гібридологічний аналіз за участю інтрогресивних ліній рослин має супроводжуватися
цитологічним контролем стабільності інтрогресивних ліній та вивченням картини поведінки
хромосом у М1 МКП рослин F1. В іншому разі не можна правильно визначити теоретичні
частоти фенотипних класів розщеплення і це відіб’ється на висновку про кількість генів, що
расщеплюються. Гибридологический анализ с участием интрогрессивных линий растений должен
сопровождаться цитологическим контролем стабильности интрогрессивных линий и
изучением картины поведения хромосом в М1 МКП растений F1. В противном случае нельзя
195
правильно определить теоретические частоты фенотипических классов расщепления, что
скажется на выводе о количестве расщепляющихся генов. The hybridological analysis involving the plant introgressive lines must be accompanied by the
cytological control of the introgressive lines as to their stability and study of chromosome behavior
in M1 of PMC in the F1 hybrids. In a different way, the theoretical frequencies of the phenotype
classes under segregation could not be determined correctly. It will affect on the conclusion about
gene number.