Вплив УФ-В опромінення та підвищеної температури на формування та апертуру продихів у однодольних та дводольних культур - Науменко, В.Д.; Гуща, М.І.; Дяченко, А.І.; Дмитрієв, О.П. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Вивчали вплив УФ-В опромінення на формування продихів в листках різних рослин.
Показано, що у рослин, які протягом двох - трьох тижнів опромінювалися
низькоінтенсивним УФ-В з природними характеристиками (295-320нм) щільність продихів
зменшилася на 5 – 15%. При жорстких умовах гіпертермії (50 С0) та УФ-В опромінення
(280-320 нм) показано зростання щільності продихів. Изучали влияние УФ-В облучения на формирование устьиц в листьях разных растений.
Показано, что у растений, которые на протяжении двух - трех недель облучались
низкоинтенсивним УФ-В с природными характеристиками (295-320 нм) плотность устьиц
снизилась на 5 – 15%. При жестких условиях гипертермии (50 С0) и УФ-В облучения (280-
320 нм) показано увеличение плотности устьиц. The effect of UV-B - radiation on the stomata formation in the leaves of different plants was
investigated. It was shown the decrease of stomata density (5-15%) in plants, irradiated two - three
weeks with low intensive UV-B with natural characteristics (295-320 nm). The increase of stomata
density was shown at hard condition of UV-B - irradiation (280-320nm) and hyperthermia (50 С0).