Однорідностабільна популяція, як сортова ознака сучасних однодомних конопель - Вировець, В.Г.; Лайко, І.М.; Ситник, В.П.; Щербань, І.І.; Кириченко, Г.І.; Онупрієнко, Л.Г. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
З часів свідомого землеробства коноплі посівні відомі як дводомна культура з дво-
223
ма статевими типами – матіркою і плоскінню у співвідношенні 1:1. Дводомність, як апо-
гей адаптації рослин в процесі еволюції, з боку господарського використання культури
потребує значних витрат на вилучення чоловічих особин. Перші сорти однодомних коно-
пель виявились нестабільними за ознакою однодомності. В результаті систематичних ці-
леспрямованих селекційно-насінницьких досліджень розроблена система заходів обме-
ження дії перехресного запилення між різними статевими типами і звуження гетерозигот-
ності родин до потенційної здатності відновлення в потомстві рослин звичайної плосконі. Со времен сознательного земледелия конопля посевная известна как двудомная
культура с двумя половыми типами – матеркой и посконью в соотношении 1:1. Двудом-
ность, как апогей адаптации в процессе эволюции, со стороны хозяйственного использо-
вания культуры влечет за собою значительные затраты на выборку мужских особей. Пер-
вые сорта однодомной конопли оказались нестабильными за признаком однодомности. В
результате систематических целенаправленных селекционно-семеноводческих исследова-
ний разработана система мероприятий ограничения действия перекрестного опыления
между различными половыми типами и сужения гетерозиготности семей относительно
потенциальной способности к восстановлению в потомстве растений обычной поскони. From conscious farming hemp is known as a dioecious crop with two sexual types – pistillate
hemp and staminate hemp 1:1 respectively. Dioeciousness as a method of adaptation of
plants in the process of evolution on the side of economic use of the crop needs significant expenses
for the exception of masculine individuals. The first varieties of monoecious hemp appeared
to be unstable for the sign of monoeciousness. As a result of systematic directed selective
seed research the system of measures of limitation of influence on cross pollination between different
sexual types and the narrowing of heterozygosis of families to potential ability of renewal
the ordinary staminate hemp in plant progeny is developed.