Характер успадкування стійкості простих гібридів кукурудзи щодо ламкості й вилягання стебла - Опалко, А.І.; Савченко, С.П.; Ковальчук, І.В. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Вивчали коефіцієнти кореляції і особливості успадкування стійкості проти вилягання
стебла простими гібридами кукурудзи. Встановлено, що успадкування стійкості проти
вилягання стебла компонентів схрещувань (інбредних ліній) простими гібридами кукурудзи
відбувалось як прояв позитивного гетерозису з ефектами наддомінування (21,4–42,9%),
повного (21,4–32,2%) і часткового (14,3–17,8%) домінування генів контролю ознак, тоді як
на частку проміжного успадкування припадало не більше 3,6 %. Изучали коэффициенты корреляции и особенности наследования устойчивости
против стебля простыми гибридами кукурузы. Установлено, что наследование устойчивости
против стебля происходило как проявление гетерозиса с эффектами сверхдоминирования
(21,4–42,9%), полного (21,4–32,2%) и частичного (14,3–17,8%) доминирования генов
контроля признаков, тогда как на промежуточного наследования приходилось не 3,6 %. The correlation coefficient and inheritance of the lodging resistance of crossbreeding
components (inbred lines) by single crosses of maize was studied. Details of dominance as well the
inheritance of lodging and stem fragility characters of maize single-cross hybrids are determined.
The inheritance of the lodging resistance of crossbreeding components(inbred lines) by single
crosses took place as the development of positive heterosis with the effects of overdominance
(21,4–42,9%), complete (21,1–32,2%) and partial (14,3–17,8%) dominance of the genes which
control the features whereas the proportion of intermediary inheritance did not exceed 3,6%.