Особливості мейозу у гібридів F₁ кавуна з різною онтогенетичною пристосованістю - Монтвід, П.Ю. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Проведено дослідження цитологічних параметрів мейозу у гібридів F₁ кавуна з різною
онтогенетичною пристосованістю. У рослин низькопристосованих гетерозигот виявлено
зростання частоти хіазм, нетипових бівалентів, мостів в анафазі І в екстремальних умовах.
Зроблено висновок про зниження точності кросинговеру та інтерференції обмінів у гібридів з
низькою онтогенетичною пристосованістю. Проведены исследования цитологических параметров мейоза у гибридов F₁ арбуза с
разной онтогенетической приспособленностью. У растений низкоприспособленных
гетерозигот выявлено повышение частоты хиазм, нетипичных бивалентов, мостов в анафазе І
в экстремальных условиях. Сделан вывод о снижении точности кроссинговера у гибридов с
низкой онтогенетической приспособленностью. There are conducted investigations of meiosis cytological in watermelon F₁ hybrids with
different ontogenetical fitness. In plants of low-fitted heterozygotes there are revealed the frequency
of chiasma, untypical bivalents, bridges in the anaphase I under extreme conditions. The conclusion
is drawn about reduction of exchanges of crossing-over in hybrids with low ontogenetical fitness.