Павло Чубинський в історії української антропології - Сегеда, С. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
Першим серед українських вчених, хто усвідомив нерозривний зв’язок історії, етнології та антропології, був Павло Чубинський (1839–1884) — визначний вчений-народознавець і громадський діяч, один із засновників київської "Громади", яка вела велику просвітницьку роботу, спрямовану на відродження українства.