Сумельський монастир — хранитель “Панагії чорної скелі” - Пархоменко, І. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
На території Туреччини, неподалік від м.Трабзон (колишній Трапезунт), високо в горах розташований старовинний візантійський монастир. Засновано його було ще в IV ст. і присвячено Богородиці, бо саме на тому місці з’явилася її ікона — “Панагія Сумела”, що означає “з гори Мела”. У турків побутували назви, відповідно, “Панагія чорної скелі” та монастир матері Марії.