Спектр низкочастотных возбуждений в системе KY(MoO₄)₂-KEr(MoO₄)₂ - Кутько, В.И.; Харченко, Ю.Н.; Нестеренко, Н.М.; Гурскас, А.А. (Физика низких температур, 1996)
Измерены низкочастотные ИК спектры пропускания системы изоструктурных кристаллов K₁-xYErx(MoO₄)₂ (х = 0; 0,05; 0,1; 0,2; 0,5; 0,7; 1,0) в диапазоне 13-40 см⁻¹. Проведена интерпретация колебательных низкочастотных мод. Показано, что колебательный спектр кристаллов хорошо описывается в рамках одно мерной модели. Высказывается предположение о кроссовом расщеплении низкочастотных акустических ветвей спектра за счет взаимодействия с нижайшим электронным возбуждением ионов Ег³⁺. Виміряно низькочастотні ІЧ спектри пропускання системи ізоструктурних кристалів K₁-xYErx(MoO₄)₂ (x = 0; 0,05; 0,1; 0,2; 0,5; 0,7; 1,0) в діапазоні 13-40 см⁻¹. Проведено інтерпретацію коливальних низькочастотних мод. Показано, що коливальний спектр кристалів добре описується в рамках одновимірної моделі. Висловлюється припущення про кросове розщеплення низькочастотних акустичних гілок спектра за рахунок взаємодії з найнижчим електронним збудженням іонів Ег³⁺. The low-frequency IR transmission spectra of the system of isostructural crystals K₁-xYErx(MoO₄)₂ (x = 0; 0.05; 0.1; 0.2; 0.5; 0.7; 1.0) were measured in the energy range from 13 to 40 cm⁻¹. The interpretation of the vibrational low-frequency modes was made. It is shown, that the vibrational spectrum of the crystals is adequately represented by the one-dimensional model. A supposition is made of the cross splitting of the low-frequency acoustic branches of the spectrum due to interaction with the lowest electronic excitation of Er³⁺ ions.